Újabb korrupt rendőrök őrizetben. A “gonoszok” már nem heten vannak?

Ma további hét rendőrt vett őrizetbe a megyei ügyészség Sátoraljaújhelyen, ahol két hete ugyanennyi fővel csökkent a helyi rend őrzőinek száma. Ellenük vesztegetés gyanúja miatt indult eljárás.

Néhány évvel ezelőtt, még a helyi bűnmegelőzési tanács elnökeként diszkréten, majd egyre intenzívebben hívtam fel a figyelmet a Rendőrkapitányság állománya között megbújó erkölcsi erózióra, noha a most őrzietbe vettek közül többen akkor még nem voltak állományban.

Sajnos a korrupció egyre nagyobb mértékben kitapintható, a gazdasági válság személyessé vált, ami azt jelenti, a személyes kockázati tényező növekszik azok esetében, akik olyan munkát végeznek, amelynél felmerülhet az illetéktelen anonimitás veszélye. Egy világhírű korrupciókutatót (Maurice Punch) idézve: nem az a baj, hogy a rendőrség bizonyos szolgálati ágai között felüti magát a korrupció, hanem ha nem teszünk ellene semmit. Bizonyos vagyok abban, hogy az országos rendőr-főkapitánynak, akit rendkívül nagyra becsülök – ma vérzik a szíve.

Vélemény, hozzászólás?