A modern és korszerű rendészet hat pontban

 

1. Politikai akarat a közbiztonság (belső biztonság) védelmének politikai ciklusoktól történő elválasztására – konszenzus egy hosszú távú rendészetpolitika megvalósítása mellett.
 
2. Törvényhozói stabilitás – egyértelmű és ritkán változó törvényi szabályozás. Jogi problémák jogi és nem politikai eszközökkel történő megoldása.
 
3. Stabil és fejlődő gazdaság, amely a megfelelő forrásokat biztosítja a rendészeti igazgatás egészének. Ebből adódóan a fejlődés tervezhető és nem kampányszerű vagyis a legdrágább és korlátozottan eredményes.
 
4. A rendészet a közigazgatás része, attól elválaszthatatlan. Vissza kell helyezni a valódi közegébe a rendészeti igazgatást, „civilesíteni” kell – ezáltal is erősíteni kötődését a polgári igazgatáshoz. A rendőr sajátos jogállású köztisztviselő.
 
5. Közösségi alapú rendőrségi modell megvalósítása. Oktatási rendszer átalakítása, alapképzésbe iktatni a közösségi rendőrségi modellt, mint filozófiát és működési módot. (Interakció a társadalommal és kölcsönösség a közbiztonság előállításában közreműködő partnerekkel.)
 
6. Társadalmi értékrend befolyásolása, ahol érték a jogkövetés és nem divatos norma a szabályszegés.

Vélemény, hozzászólás?